Druk op enter om te zoeken en ESC om deze overlay te sluiten.

Laden..

Houthaarden

De mens verwarmt zich al decennialang bij het haardvuur. En al net zo lang staren we in de dansende vlammen en dromen we weg bij het knetterende vuur. Barbas is opgericht in 1976 en is hét merk voor houtgestookte haarden. Wij staan voor duurzaam en ecologisch verantwoord. Op onze eigen R&D-afdeling doen wij non-stop onderzoek naar verbeterpunten. Met als gevolg de ideale verbrandingskamer om hout zo goed mogelijk te laten verbranden. Geen warmteverlies en geen schadelijk fijnstof dat met de rook mee naar buiten dwarrelt.

Het toppunt van sfeer en gezelligheid

Veel mensen zien een  houthaard als toppunt van sfeer en gezelligheid. Met een houthaard haal je het kampvuur in huis waar je altijd al van droomde. Misschien ben je bang dat een houthaard niet efficiënt of milieuvriendelijk is, maar door de nieuwste innovaties, ontwikkelingen en technieken is dat verleden tijd.

De voordelen van een houthaard

Met de geur en het geluid van knisperend hout waan je je in het bos rondom een echt kampvuur. Daarnaast is de brandstof, hout dus, relatief goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Een houthaard zorgt daarnaast voor een prettige warmte.

Verschillende typen houthaarden

In ons assortiment vind je 2 verschillende houthaarden: inbouwhaarden en vrijstaande haarden. Zo is voor ieder interieur de juiste match beschikbaar. Welk type haard gestookt op hout je ook kiest: door het gebruik van hoogwaardige materialen gaan onze houthaarden een leven lang mee. Bij jouw zoektocht naar een houthaard heb je veel invloed op het uiterlijk van de haard en het vuur. Wil je het vuur vanaf 3 zijden kunnen zien of alleen aan de voorkant?

De aandachtspunten

Wat moet je eigenlijk allemaal weten over een houthaard? Wij zetten hieronder alles over het onderhoud, het vermogen en het plaatsen van een houthaard voor je op een rijtje.

Vermogen

Niet geheel onbelangrijk is het vermogen van je houthaard. Let erop dat dit vermogen is afgestemd op de ruimte die je gaat verwarmen. Doe je dit niet dan kan de ruimte te heet worden en verloopt de verbranding niet optimaal.

Onderhoud

Het is belangrijk dat je voor de aanschaf van een houthaard weet hoe je zo’n haard moet onderhouden. Wij geven je alvast een aantal tips. Laat minstens één keer per jaar de schoorsteen vegen door een erkend vakman. Daarnaast adviseren we je regelmatig de haard te borstelen, de verbrandingskamer te reinigen en de ruitjes schoon te maken. Ook het controleren van de dichtingen en het smeren van de scharnieren is niet geheel onbelangrijk.

Het plaatsen van een houthaard

Is er al een rookkanaal aanwezig in je woning? Ideaal! Dat scheelt gedoe. Is dat er niet? Dan moet het mogelijk zijn om een rookkanaal te creëren dat voldoet aan de houthaard die je hebt gekozen. Bij een houthaard is er vrijwel altijd sprake van een open verbranding: de zuurstof die nodig is voor het verbrandingsproces in de haard wordt aangevoerd uit de ruimte zelf. De rookgassen worden vervolgens weer afgevoerd via het rookkanaal. Superbelangrijk hierbij is dat het rookkanaal goed aansluit op de haard.

Welke type hout heb je nodig voor je houthaard?

De belangrijkste voorwaarde van het hout dat je gaat gebruiken? Zorg dat het droog is! Anders kun je heel lang wachten op goed vuur. Eikenhout is het meest gebruikte hout bij het stoken van een vuurtje. Het is elastisch, hard en makkelijk te verkrijgen. Het kan even duren voordat het hout brandt, maar áls het eenmaal brandt, dan brandt het wel lang. Het nadeel van eikenhout is dat het vlammenspel minder mooi is. Berkenhout is daarnaast ook een goede optie: met een schone ontbranding geeft het veel warmte af en spat het niet. Ook elzenhout, essenhout en beukenhout behoren tot de mogelijkheid. Een absolute no-go is geverfd, gelakt of verduurzaamd hout. Dat is zowel slecht voor jou als voor het milieu.

Hoe stook je eigenlijk een vuurtje?

Houtstoken is serious business en is dan ook zeker niet altijd een fluitje van een cent. Wees daarom goed voorbereid en lees je in. Waar je in ieder geval op moet letten is dat je altijd volledige luchttoevoer hebt. Ook is het geen goed idee om een vuurtje te stoken bij windstil weer, omdat dan de rookgassen om je huis heen blijven hangen. Laat een houtvuur daarnaast ook altijd vanzelf uitbranden.

Brandende vragen?

Twijfel je nog over wat voor soort haard je wil? Doe de test. Heb je vragen over houthaarden of haarden in het algemeen? Onze vakspecialisten staan voor je klaar. Neem direct contact met ons op. Wij helpen je graag.

Barbas Bellfires: crafted to wonder

  • 40 jaar ervaring in ontwerp en productie
  • Altijd in eigen werkplaats gemaakt
  • 10 jaar garantie op de romp van de haarden